e-Fatura

E-Fatura

e-Fatura ile şirketinizi geleceğe taşıyın

e-Fatura ile faturalarınızı dijital ortama taşıyarak iş süreçlerinizi ve ticaretinizi hızlandırarak şirketinizin verimliliği artırın. Böylece kaynaklarınızı şirketinize rekabet gücü kazandıracak alanlara yönlendirin!

 

e-Fatura hakkında bilmek istediğiniz her şey!

Tüm ERP ve yazılımlarla entegre olabilen Varsay e-Fatura uygulaması ile faturalarınızı dijital ortamda oluşturabilir, saklayabilir ve dilediğiniz zaman görüntüleyebilirsiniz.

Düşük Maliyet
e-Fatura ile kağıt, baskı, arşivleme, iş gücü ve dağıtım maliyetlerinde tasarruf sağlayın.
Kolay Entegrasyone-Fatura’yı iş süreçlerinize ve mevcut yazılımlara kolayca entegre edin.
Hızlı ve Verimlie-Fatura ile faturalama ve muhasebe süreçlerinizi hızlandırarak zaman kazanın
GüvenliElektronik ortamda güvenli bir şekilde saklanan faturalarınıza gerektiğinde hızla ulaşın.
Çevre Dostue-Fatura sistemi ile kâğıt kullanımını azaltın her yıl yüzbinlerce ağacı kurtarın.
Sınırsız Yetkilendirmee-Fatura sisteminin sınırsız sayıda kullanıcının yetkilendirilmesine izin veren yapısı sayesinde kullanıcı yönetimini kolaylıkla yapın.

e-Fatura için yasal zorunluluklar

  • Brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olan mükellefler
  • 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı ÖTV Kanununa ekli I sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) lisans alan mükellefler.
  • 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa ve ithal edenler.
  • İnternet Aracılığı ile satış kiralama işlerine internet siteleri aracılığıyla aracılık edenler ve internet reklamları yayınlayan internet reklam hizmet aracıları.
  • Komisyoncu veya tüccar olarak sebze – meyve ticareti yapanlar.
  • Bavul ticareti yapan firmalar.
  • Daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
  • İhracat ve e-Fatura
  • e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 11’inci maddesi kapsamındaki mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı kapsamında fatura düzenleyecek olanlar, söz konusu faturalarını da 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren e-Fatura olarak düzenlemektedir.

 

e-Fatura nasıl kullanılır?

e-Fatura göndermek ve almak isteyen mükellefler; e-Fatura uygulaması üzerinde, kendilerine ait bir kullanıcı hesabı oluşturmalıdır. Başvuru hakkında daha detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

e-Faturayı kimler kullanabilir?

Ticari firma olarak sadece Anonim, Limited, Gerçek ve Şahıs şirketi statüsünde bulunan mükellefler e-Fatura uygulamasından yararlanabilmektedir.

Uygun Fiyat

Maliyetlerinizi azaltacak e-Fatura uygulamasına uygun fiyatlarla adım atın, her bir e-Fatura için saklama hizmeti de dahil sadece 1 kontör harcayın.

Kusursuz Destek

Varsay ile, mevcut yazılımınız ne olursa olsun e-Fatura uygulamasını hızla ve güvenle kullanın.

e-Fatura çözümünü kullanmaya başlar başlamaz tüm sorularınızda ya da problem yaşadığınız konularda teknik desteğe ve çözüme anında ulaşın.

e-Fatura Nedir?

e-Fatura, kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere ve bilgilere sahip elektronik belge biçiminde oluşturulmuş faturadır. e-Faturanın teknik standartları Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca belirlenmiştir. e-Fatura, Başkanlığın belirlediği şekil şartlarına uygun olarak mükellefçe elektronik ortamda oluşturulur ve imzalanır. Daha sonra Başkanlığın merkez denetiminden geçerek alıcıya ulaştırılır ve yine elektronik ortamda saklanır.

Yıllık cirosu 5 milyon TL ve üzerindeki tüm işletmeler eFatura kullanmaya zorunludur. Ayrıca e-Faturanın avantajlarından yararlanmak isteyen işletmeler de gönüllü olarak bu uygulamaya geçiş yapabilirler. Gönüllü olarak katılan firmalar, diledikleri zaman sistemden ayrılabilirler.

E-faturanın özellikleri nelerdir?

e-Faturanın Avantajları Nelerdir?

  • Kağıt fatura bastırmanıza gerek kalmaz. efatura elektronik ortamda hazırlanır ve gönderilir.
  • Faturaların müşteriye gönderimi için kargolamaya gerek kalmaz. efaturayı anında müşterinize iletilir.
  • eFaturalar dijital ortamda arşivlenir ve arşivleme işleminden kurtulursunuz.

E-fatura için ne gerekli?

e-Faturaya geçiş yapmanın belli kanalları vardır. Bunlar; GİB Portal, GİB ile Entegrasyon ve Özel Entegratör üzerinden geçiştir. e-Faturaya başvuracak firmaların Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne başvurarak mali mühür temin etmeleri gerekir. Şayet şahıs firması iseniz e-imza ile de başvuru yapabilmeniz mümkün.

E-fatura ile e-Arşiv fatura arasındaki fark nedir?

eFatura‘da, sadece sistemde kayıtlı kullanıcılara eFatura gönderilebilir ve alınabilir. eArşiv ise eFatura kapsamı dışındaki firma ve tüketicilere kesilen faturaların da elektronik ortamda düzenlenmesini ve ikinci nüshasının elektronik olarak muhafaza ve ibraz edilmesini sağlar.

Kimler e-fatura Kimler e-Arşiv?

eArşiv fatura kesmesi zorunlu olankişiler/firmalar şu şekilde özetlenebilir: 2021 yılı içerisinde yıllık cirosu 4 milyon TL’yi aşanlar, öncelikel efaturaya geçmelidir. Temmuz 2022 itibariyle eArşiv ve efatura sistemine geçen ve e-defter uygulaması kullanan firmalar eArşiv fatura kesmelidir.

2022 de e-faturaya kimler geçecek?

Tebliğ ile 2018, 2019 ya da 2020 hesap dönemleri için 5 Milyon TL, 2021 hesap dönemi için 4 Milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 3 Milyon TL ve üzeri brüt satış geliri olan mükellefler, eFatura uygulamasına geçiş zorunluluğu kapsamına alındı.

E faturanın amacı nedir?

Efatura yeni bir belge türü olmayıp, kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yönetilen efatura uygulamasında amaç tek format ve standarda göre satıcı ve alıcı arasında güvenli, zaman ve maliyet tasarrufu sağlayan bir sistem oluşturmaktır.

E-fatura 7 günlük süre nasıl hesaplanır?

Sürelerin hesaplanması Vergi Usul Kanununun 18. Maddesinde açıklanmıştır. Gün olarak belirtilen sürelerin hesabında sürenin başladığı gün hesaba katılmaz ve süre son günün mesai bitiminde sona erer. Buna göre 7 günlük süre malın teslimini ve / veya hizmetin ifasını takip eden günden başlayarak hesaplanacaktır.

E-fatura en az kaç olmalı?

Bu sınır her yıl güncellenmekle birlikte, 2022 yılı için 2000 TL’dir. Özetle, 3. sorunun cevabında da belirttiğimiz gibi, herhangi bir firmaya 1 gün içerisinde KDV dahil 2000 TL ve üzeri veya vergi mükellefi olmayan birine 1 gün içerisinde KDV dahil 5000 TL ve üzeri fatura kesecekseniz e-arşiv fatura kesmeniz gerekir.

Formumuzu doldurun, sizi arayalım

Şirketinize ve ihtiyacınıza en uygun e-Dönüşüm çözümleri hakkında bilgi almak için formumuzu doldurun, satış temsilcilerimiz sizi arasın!

 







    Dijital dönüşüm ortağınız Varsay ® aklınıza takılan her soruyu hızla cevaplamak ve size uygun çözümü bulmak için yanınızda!

    e-Fatura, veri format ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen ve elektronik belge biçiminde düzenlenen, VUK gereği bir faturada yer alması gereken bilgilerin içerisinde yer aldığı, satıcı ve alıcı arasında dolaşımını güvenli ve sağlıklı bir biçimde sağlamak amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulan uygulamadır.

    Ticari firma olarak Anonim, Limited, Gerçek ve Şahıs şirketi statüsünde bulunan mükellefler e-fatura uygulamasından yararlanabilir.

    Faturalar elektronik ortama taşındığı için kağıt, baskı, posta ve arşivleme maliyetleri ortadan kalkar.

    Faturalama ve muhasebe süreçlerinde hız artar, zamandan tasarruf sağlanır ve ticareti hızlanır.

    Faturalar güvenilir bir şekilde elektronik ortamda saklanır, odalar dolusu klasörlenmiş arşivler ve saklama masrafları tarih olur.

    Elektronik ortamdaki anlık ve otomatik veri kaydı ile hata oranı azalır.

    Evraklarınız, faturalarınız kaybolmaz, gerektiğinde eski evraklara, faturalara saniyeler içerisinde ulaşılır.

    Kağıt kullanımı en düşük seviyeye indiği için her yıl yüzbinlerce ağacın kesilmesi engellenir.

    e-Fatura göndermek ve almak isteyen mükellefler;

    • e-fatura uygulaması üzerinde, kendilerine ait bir kullanıcı hesabı oluşturmalıdır.
    • e-fatura uygulamasından yararlanmak için Gelir İdaresi Başkanlığına yazılı başvuru yapmalıdır.
    • Başvurunun uygun bulunması halinde de; o Tüzel kişler için Mali Mühür Sertifikası alınmalıdır, o Gerçek kişler için e-imzanızın bulunması yeterlidir. (Gerçek kişiler de dilerlerse faturalarını mali mühür ile imzalayabilir).

    GİB durum kodları, faturalarınızı Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerinden dönen durum yanıtıdır. GIB durum kodları listesine ulaşmak için tıklayınız.

     

    eLogo Özel Entegratör Portali üzerinden e-Faturanızı nasıl gönderebileceğinizi anlatan detaylı dokümana ulaşmak için tıklayınız.

    LogoConnect üzerinden e-Faturanızı nasıl gönderebileceğinizi anlatan detaylı dokümana ulaşmak için tıklayınız.

    e-Fatura’da, sadece sistemde kayıtlı kullanıcılara e-Fatura gönderilebilir ve alınabilir.

    e-Arşiv ise e-Fatura kapsamı dışındaki firma ve tüketicilere kesilen faturaların da elektronik ortamda düzenlenmesini ve ikinci nüshasının elektronik olarak muhafaza ve ibraz edilmesini sağlar.

    e-Fatura’da, fatura elektronik ortamda alıcısına iletilir ve kağıt çıktı alınamaz, e-Arşiv’de ise fatura hem elektronik hem de kağıt çıktı olarak iletilebilir.

    e-Fatura’da UBL-TR formatı zorunluyken e-Arşiv’de istenilen format kullanılabilir.

    e-Arşiv’de belgeler mali mühür ve zaman damgasıyla onaylanıp saklanır, e-Fatura’da zaman damgası yoktur.

    e-Fatura’da gönderilen her fatura önce GIB’e iletilir, e-Arşiv’de GİB’e yalnızca ay sonlarında bir rapor ile bilgi verilir.

    e-Fatura’da GIB Portal, Entegrasyon, Özel Entegratör yöntemlerinden biri kullanılır. e-Arşiv kullanıcıları ise Özel Entegratör ya da kendi bilgi işlem sistemlerine onay alarak kullanabilir.

    e-Faturanın düzenlenmesinde, gönderilmesinde ve alınmasında aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir:

    e-Fatura Başkanlık tarafından duyurulan format ve standartlara uygun biçimde oluşturulmalıdır.

    e-Fatura, sadece e-Fatura bünyesinde tanımlı olan kullanıcılar adına düzenlenmelidir. Bu nedenle e-Fatura alma yetkisi bulunmayanlar adına e-Fatura düzenlenmesi mümkün değildir.

    e-Faturalar, e-Fatura Uygulaması aracılığı ile müşterilere gönderilmelidir. Bu bakımdan uygulama harici yollarla gönderilen herhangi bir elektronik belge Vergi Usul Kanunu kapsamında e-Fatura olarak kabul edilmez. Müşterinin uygulama üzerinde tanımlı olması, faturanın format ve standartlara uyması ve elektronik belgenin mali mühür ile mühürlenmiş olması bu sonucu değiştirmez.

    e-Fatura mali mühür ile mühürlenmelidir. Üzerinde mali mühür bulunmayan herhangi bir belge Vergi Usul Kanunu kapsamında e-Fatura olarak kabul edilmez.

    Kağıt faturalardaki itiraz mekanizması mevzuatın izin verdiği ölçüde e-Faturada da uygulanabiliyor. e-Faturada temel fatura ve ticari fatura olarak iki çeşit bulunuyor. Ticari fatura, 7 gün için kabul ve red seçeneği sunarken, temel faturada itirazların sistem üzerinden değil, harici yollardan yapılması gerekiyor.

     

    e-Faturaya kayıtlı mükelleflerin ihracat faturalarını ve tax-free faturalarını e-Fatura olarak gönderme zorunluluğu 1.7.2017 tarihinde başlatılmıştır.

     

    Bağlı bulunulan Vergi Dairesi Müdürlüğüne dilekçe ile izahatte bulunulması gerekmektedir. Yeni düzenlenecek faturalar aynı seri numarası kullanılarak en son kesilen fatura numarasından sıra atlamadan ve atlanılan sıra numaraları kullanılmadan devam edilmelidir.

     

    icari faturalar 7 günlük süre içerisinde iptal edilebilir. Eğer ticari e-Fatura düzenlenerek alıcı firmaya gönderilmiş ve iptal edilmek isteniyorsa, müşteri bu e faturayı 7 gün içerisinde reddedilebilir. Sonrasında yeni bir e-Fatura oluşturularak müşteriye yeniden gönderilmelidir.

    Temel E- faturaların iptal seçeneği bulunmamaktadır. Temel e-Fatura gönderilmiş ve iptal edilmek isteniyorsa, faturayı gönderdiğiniz müşterinizin bu faturaya karşılık bir iade e-Faturası oluşturup tarafınıza iletmesi gerekir. Bu işlem her iki faturanın birbirini mahsuplaştırması için yeterlidir.

    İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV  Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.

     

    LogoConnect programında, e-Fatura sekmesi altında “e-Fatura Gönder” butonuna tıklayıp “Onaylanacak” sekmesine gelin. Herhangi bir alana sağ tıklayıp “Filtrele” seçeneğini seçin. Açılan pencerede, solda “Filtreler” listesinde “e-Fatura Durumu” filtresini açın. Kırmızı çarpı işaretli satırları üzerlerine çift tıklayarak yeşil hale getirin ve “Tamam” deyin. Fatura karşınıza çıkacaktır. Zarftaki faturaları ayrı ayrı seçip gönderebilirsiniz.

     

    “Temel fatura” ile “Ticari fatura” arasında sadece faturaya sistem üzerinden itiraz imkânı açısından farklılık bulunmaktadır. Alınan ticari faturaya e-Fatura uygulaması üzerinden 8 gün içerisinde Ret veya Kabul yanıtı gönderilmesi imkânı vardır. Temel faturaya itiraz ise e-Fatura uygulaması üzerinden değil harici yollarla yapılabilmektedir.

     

    Hayır. Sadece Gümrük Çıkış Beyannamesi ile yurtdışına çıkan malın faturası ihracat e- faturası şeklinde düzenlenmeli GÇB ekinde çıkmayan fatura eskisi gibi kağıt veya gönderici e-Arşiv mükellefi ise e-Arşiv fatura olarak düzenlenmelidir.

     

    Serbest bölgedeki alıcıya düzenlenen fatura GÇB ekinde düzenlenen bir fatura ise ihracat e-Faturası olarak düzenlenmeli, serbest bölge işlem formu vb. başka bir belge ekine alındığı durumlarda alıcı da e-Fatura mükellefi ise eskisi gibi e-Fatura olarak düzenlenecektir. Alıcı e-Faturaya kayıtlı değilse ve gönderici e-Arşiv mükellefi ise e-Arşiv fatura düzenleyecek , değilse kağıt fatura düzenlenecektir

     

    Konsinye ihracat türü işleyişi açısından farklı özellikler göstermektedir. Bu nedenle konsinye ihracat yapan e-Fatura kullanıcılar e-Arşiv kullanıcısı ise e-Arşiv fatura olarak değilse kağıt fatura olarak belge düzenlemeye devam edecektir.

     

    e-Fatura kayıtlı kullanıcısı olunması halinde bu tarihten sonra yurt dışına gönderilecek hizmet ihracı faturaları e-Arşiv fatura olarak düzenlenmelidir.

    Ancak alıcı serbest bölgede bir e-Fatura kullanıcısı ise düzenlenecek fatura e-Arşiv olamayacağından bu alıcıya e-Fatura düzenlenmesi ancak senaryosunun ihracat e-Fatura olarak değil, temel/ticari fatura olarak seçilmesi, fatura tipinin ise “istisna” olması gerekmektedir.

    Temel E- faturaların iptal seçeneği bulunmamaktadır. Temel e-Fatura gönderilmiş ve iptal edilmek isteniyorsa, faturayı gönderdiğiniz müşterinizin bu faturaya karşılık bir iade e-Faturası oluşturup tarafınıza iletmesi gerekir. Bu işlem her iki faturanın birbirini mahsuplaştırması için yeterlidir.

     

    Bedelsiz ihracatta da mal çıkışında Gümrük ve Çalışma Bakanlığı düzenlenip düzenlenmediğine göre ihracat e-Faturası düzenlenecek olup GÇB ekinde düzenlenmediği müddetçe gönderici e-Arşiv kullanıcısı ise e-Arşiv fatura değilse kağıt fatura olarak düzenlemeye devam edecektir. Bununla birlikte bedelsiz gönderilen mallar bir GÇB ile çıkacaksa faturası mutlaka e-Fatura olmak zorundadır. Bilindiği üzere, e-Fatura kapsamında bedelsiz faturalar düzenlenebilmektedir. Bedelsiz ihracat faturası düzenleyecek mükelleflerin e-Faturada “payableamount” (ödenecek tutar) alanına “sıfır” (0) yazması ve “Bilge Sistemi”nde beyanname açılırken bedelsiz alanını seçmesi gerekmektedir.

     

    e-Fatura kayıtlı kullanıcılarının düzenleyeceği ihracat faturalarının e-Fatura olarak düzenlenmesi zorunluluğu sadece mal ihracında söz konusudur. Hizmet ihracı bu kapsamda olmayıp eskisi gibi gönderici e-Arşiv kullanıcısı ise e-Arşiv fatura değilse kağıt fatura olarak düzenlemeye devam edecektir.

     

    e-Fatura PORTAL ÖZEL ENTEGRATÖR BAŞVURU KAMPANYA

    DETAYLI BİLGİ İÇİN BİZLERİ ARAYINIZ…?

    GSM: 0541 211 4774  TEL: 0424 212 4774


    E-fatura Entegratör
    E-fatura Entegratör

    İçindekiler

    YARDIMA MI İHTİYACINIZ VAR? BİZİ ARAYIN

    CLOSE
    CLOSE
    Call Now ButtonDestek & Bilgi Hattı