e-Arşiv

e-Arşiv

e-Arşiv Nedir?

e-Arşiv fatura, elektronik fatura uygulaması kapsamı dışında kalan kurum-kişi arasındaki kağıt fatura işlemleri ve saklanmasının elektronik ortama taşındığı fatura türüdür. e-Arşiv faturanın teknik standartları Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca belirlenmiştir. Elektronik Arşiv uygulaması, kağıt ortamında düzenlenme, muhafaza ve ibraz edilme zorunluluğu bulunan faturanın, elektronik ortamda oluşturulması, e-Posta ile iletimi, elektronik ortamda muhafazası, elektronik ortamda ibrazı ve elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı’na raporlanmasını kapsayan uygulamadır.

E-Arşiv ile e-fatura arasindaki fark nedir?

Farklı bir belge türü olmayan EFatura, kâğıt üzerinde düzenlenen faturalar ile aynı hukuki haklara ve geçerliliğe sahiptir. EArşivelektronik fatura uygulaması kapsamı dışında kalan kurum ve kişiler arasındaki kağıt fatura işlemlerinin elektronik ortama taşındığı fatura türüdür.

E-Arşiv nedir nasıl kullanılır?

  1. Elektronik belge olarak basılır.
  2. GİB’e rapor verilir. Serbest format kullanılır.
  3. Zaman dalgası ve mali mühür ile onaylanıp muhafaza altına alınır.
  4. Özel entegratör veya kendi bilgi sistemi kullanılır.
  5. Kullanımı internet üzerinden satış yapanlar dışında isteğe bağlıdır.

E-Arşiv fatura kime kesilir?

eFatura yalnızca efatura mükelleflerine kesilip gönderilebilir. eArşiv fatura ise göndericinin efatura mükellefi, alıcının ise kağıt fatura kullanıcısı veya son kullanıcı olması durumunda kullanılır. Yani earşiv faturaefatura kullanıcısı olmayan mükelleflere kesilir ve gönderilir.

E-fatura olan birine e-Arşiv kesilir mi?

Efatura mükellefi olan kişiye düzenlenen eArşiv faturasıe-Faturanın yerini tutamaz. Aynı zamanda da geçerli olarak da sayılamaz. Böyle bir durum neticesinde alıcı olarak karşılaşılırsa karşı taraftan earşiv faturayı iptal talebinde bulunulabilir. Bunun beraberinde efatura düzenlemesi talebinde bulunulabilir.

E-Arşiv fatura fatura yerine geçer mi?

Mükellef zorunlu olduğu halde eFatura‘ya geçmemişse gönderici eArşiv mükellefi ise eArşiv faturası kesmesi zorunludur. Gönderici eArşiv mükellefi değil ise kağıt fatura kesebilir ve gönderici bu durumda herhangi bir yaptırımla karşı karşıya kalmamaktadır. Böyle bir durumda sorumluluk alıcıya aittir.

E-Arşiv izni kapsamında elektronik ortamda iletilmiştir ne demek?

Elektronik ortamda iletilen faturanın alt kısmında ayrıca “eArşiv izni kapsamında elektronik ortamda iletilmiştir.” ifadesi yazılacaktır. eArşiv Fatura uygulaması kapsamında düzenlenen faturada, düzenleme tarihi yanında düzenleme zamanının da saat ve dakika olarak gösterilmesi zorunludur.

5000 TL altı e-Arşiv fatura kesilebilir mi?

Eczanelerimiz tarafından 01/01/2020 tarihinden itibaren satış yaptığınız vergi mükelleflerine, düzenleyeceğiniz fatura tutarı KDV dahil 5.000,00 TL‘yi aştığı takdirde, faturanın kullandığınız fatura cildinden kağıt olarak düzenlenmesi yasaklanmıştır. (5.000,00 TL altı faturalar normal fatura cildinden düzenlenecektir.)

E-Arşiv fatura neden kesilir?

EArşiv Fatura ise göndericinin EFatura Mükellefi, alıcının ise kağıt fatura kullanıcısı ya da son kullanıcı olması durumunda kullanılır. Kısacası EArşiv FaturaEFatura kullanıcısı olmayanlara kesilir ve gönderilir.

E fatura yerine e-Arşiv kesilirse ne olur?

Genel Tebliği ile 1.1.2020’dan itibaren 350 TL) Türk lirasından aşağı olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10’u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir.

E-Arşiv fatura kaç paraya kadar kesilir?

eArşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce 1/1/2022 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların vergiler dahil toplam tutarının 5 Bin TL ‘yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarın 2.000 TL yi ) aşması halinde söz konusu faturaların earşiv fatura olarak e-belge.

E-Arşiv Fatura nasil görüntülenir?

eArşiv fatura sorgulama işlemini, efatura.gov.tr adresine gidip fatura numarası veya firma adını girerek hızlıca yapabilirsiniz. eArşiv fatura sorgulama işlemi sırasında paylaşılmasını istemediğiniz bilgilerin gizli kalmasını sağlayabilirsiniz.

E-Arşiv Fatura karşı tarafa nasıl gönderilir?

eFatura, müşterinize direkt olarak kendi kullandıkları sistem üzerinden giderken earşiv fatura e-postanın ekinde PDF olarak gönderilir. Müşteriniz dilerse kendisine iletilen earşiv faturanın beyaz A4 kağıt üzerine çıktısını alarak muhasebesel işlemleri için kullanabilir.

E-Arşiv Fatura müşteriye nasıl ulaşır?

Efatura mükellefi olan müşterilerineearşiv fatura düzenlenemez. e-Arşiv fatura alıcılarına, e-mail gibi yollarla elektronik ortamda iletir. Bireysel müşterilerine, dilerse e-mail gibi elektronik ortamda, müşteri isterse kağıt çıktısını alarak ve kaşeli imzalı bir şekilde iletir.

E-arşiv fatura en az ne kadar kesilebilir?

Güncelleme: 22.01.2022 tarihinde yayımlanan tebliğ ile 01.03.2022 tarihi itibariyle vergi mükelleflerine kesilecek fatura tutarı 2000 TL’yi aşması durumunda; vergi mükellefi olmayan alıcılara (son tüketici-vatandaşlara) kesilecek fatura tutarının aynı gün içinde 5000 TL’yi geçmesi durumunda e-arşiv fatura kesilmesi gerekecektir.

Kimler e-Arşiv Kullanmak Zorundadır?

433 numaralı Vergi Usul Kanunu gereğince internet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2014 yılı gelir tablosu brüt satış hasılatı tutarı 5 milyon lira ve üzerinde olan e-Ticaret firmaları, e-Arşiv uygulamasına geçmek zorundadır.
Zorunluluğu olan firmalar dışında, sisteme girmek isteyen mükellefler de e-Arşiv uygulamasına geçiş yapabilmektedir.

e-Arşiv Kullanma Yöntemleri Nelerdir?

Mükellefler e-Arşiv Uygulamasını, kendi bilgi işlem sistemi veya Başkanlıktan izin almış özel entegratör bilgi işlem sistemi üzerinden olmak üzere iki yöntemle kullanabilirler.

e-Arşiv Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

  • Şirketler, tüm fatura işlemleri elektronik ortama taşınacağı için kağıt fatura oluşturma, gönderme ve saklama maliyetlerinden tasarruf sağlamaktadır,
  • Manuel fatura girişlerinden kaynaklı hataları minimuma indirmektedir,
  • İşletmeler istediği zaman fatura bilgilerine ulaşabilmektedir,

Varsay’ın Sunduğu Hizmetler Nedir?

Varsay, özel entegratör hizmetlerini belirlenen tüm şartları sağlamış ve testleri başarı ile geçerek özel entegratörlük satış yetkisi almıştır. Entegratörlük kapsamında e-Arşiv fatura gönderimi, e-Arşiv rapor gönderimi, e-posta ile e-Arşiv fatura gönderimi, e-Arşiv fatura ve raporların saklanması hizmetleri sunulmaktadır.

A) Portal Hizmeti:

Müşterilerimiz, e-Arşiv hizmetimize https://efatura.elogo.com.tr linkinden ulaşabilir, e-Arşiv faturasını oluşturabilir, fatura ve e-Arşiv raporlarını mali mührü ile onaylayabilir ve faturalarını saklayabilirler.

B) Muhasebe Programı (ERP) Entegrasyonu:

ERP programı ile entegrasyon talep eden müşterilerimiz aşağıdaki üç yöntemden birini tercih edebilir;

  • Native Entegrasyon: Anlaşmalı ERP firmalarının yazılımını kullanan müşterilerimiz, herhangi bir geliştirme yapmadan sadece ERP yazılımının uyumlu sürümü ile portal e-Arşiv altyapısını kullanabilirler.
  • Web Servis Hizmeti: Müşterilerimiz talep ederse e-Arşiv hizmetini web servislerini kullanarak kendi sistemine entegre edebilir. Böylece Portal’a ihtiyaç duymadan kendi ERP sistemine entegre olarak fatura gönderme ve saklama işlemlerini gerçekleştirebilirler.

C) Saklama Hizmeti:

Müşterilerimizin e-Arşiv fatura ve raporları portal sisteminde otomatik olarak gerekli kanuni süreleri boyunca saklanmaktadır. Bu hizmet ile müşterilerimiz istedikleri zaman sorgulama yaparak geçmiş fatura ve rapor bilgilerine ulaşabilmektedirler.

Varsay e-Arşiv Uygulamasına Dahil Olmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

  • Şirketimiz ile çalışmak isteyen müşterilerin e-Arşiv hizmet protokolü imzalaması gerekmektedir. İmzalı protokol ve ekleri Firma tarafından info@varsay.com.tr adresine iletilmelidir.
  • Müşteri mevcut durumda e-Fatura sistemine kayıtlı değil ise öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirimde bulunarak e-Fatura sistemine dahil olması gerekmektedir.
  • Müşterinin e-Arşiv sistemine kaydolması için 1. ve 2. koşulu yerine getirmesinin ardından Varsay destek ekibi tarafından portal üzerinde kullanıcı hesabı açılır.
  • Firma mevcut Varsay e-Fatura müşterisi ise yeni bir hesap tanımlamaya gerek kalmadan mevcut hesap üzerinden işlemlerine devam edebilir.
  • Müşterimiz E-fatura portalindeki e-Arşiv hesabını Mali Mühür ile imzalayarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na ilettikten sonra aktif bir şekilde sistemi kullanmaya başlayabilir.

Yasal Zorunluluklar

1. e-Fatura uygulamasına dahil olan mükellefler.

2. İnternet reklamcılığı hizmet aracılığı yapanlar ve internet üzerinden mal ve hizmet satışı yapanlar.

3. e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1/3/2022 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 5 Bin TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından Kanunun 232 nci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen, işlemin gerçekleştiği yıla ait, fatura düzenleme zorunluluğuna ilişkin tutarı) aşması halinde söz konusu faturaların, “e-Arşiv Fatura” olarak düzenlenmesi zorunludur.

4. Daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Uygun Fiyat

Maliyetlerinizi azaltacak e-Arşiv uygulamasına uygun fiyatlarla adım atarak her bir e-Arşiv faturanız için saklama hizmeti ve 1 adet e-Arşiv mail gönderimi de dahil sadece 1 kontör harcayın.

Kusursuz Destek

Portalımız ile mevcut yazılımınız ne olursa olsun, e-Arşiv uygulamasını hızla ve güvenle kullanmaya başladığınız andan itibaren tüm sorularınızda ya da problem yaşadığınız konularda teknik desteğimize ve çözüme anında ulaşın.

e-Arşiv PORTAL ÖZEL ENTEGRATÖR BAŞVURU KAMPANYA

DETAYLI BİLGİ İÇİN BİZLERİ ARAYINIZ…?

GSM: 0541 211 4774  TEL: 0424 212 4774


 

E-arşiv

Formumuzu doldurun, sizi arayalım

Şirketinize ve ihtiyacınıza en uygun e-Dönüşüm çözümleri hakkında bilgi almak için formumuzu doldurun, satış temsilcilerimiz sizi arasın!

 







    Dijital dönüşüm ortağınız Varsay aklınıza takılan her soruyu hızla cevaplamak ve size uygun çözümü bulmak için yanınızda!

    Sipariş portalından e-Arşiv Fatura hizmetinin siparişini geçip, desteği aramanız ve aktivasyon maili talep etmeniz, sonrasında imzalama yapmanız gerekmektedir.

    Sipariş portalından (https://siparis.elogo.com.tr) e-Arşiv Fatura mail hizmeti siparişini geçtikten sonra efatura.elogo. com.tr adresine giriş yapıp, Ayarlar > e-Posta Tasarımı sayfasından mail tasarımınızı tamamlamanız gerekmektedir. Sonrasında hizmetiniz otomatik olarak Aktif olacaktır.

     

    e-Fatura uygulayıcıları e-Fatura kullanıcılarına yalnızca e-Fatura düzenleyebilirler. Bu çerçevede e-Arşiv mükellefi firmanın fatura keseceği kurum da e fatura kullanıcısı ise, e-Arşiv değil e-Fatura kesilmelidir.

    Evet. Gelir İdaresi Başkanlığı tebliğine göre, e-Arşiv Fatura uygulamasından yararlanmak isteyen firmaların öncelikle e-Fatura sistemine kayıtlı olması gerekmektedir.

     

    e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş yaptıktan sonra, kağıt fatura düzenlemeniz söz konusu değildir.

    Logo Connect üzerinden e-Arşiv Fatura düzenlemeyi anlatan detaylı dkümanımızı indirmek için tıklayınız.

    e-Arşiv Fatura hakkında daha detaylı bilgi için blog yazımızı okuyabilirsiniz.

    Başarılı bir şekilde gönderilmiş ve imzalandı statüsündeki e-Arşiv faturalarınız iptal edilebilmektedir. Kullanmış olduğunuz muhasebe programı üzerinde ilgili faturanın üzerinde sağ tıklayarak iptal et dedikten sonra oluşan e-Arşiv iptal faturanızı conenctten hazırla-paketle-gönder diyerek göndermeniz gerekmektedir.

    e-Arşiv Fatura hakkında daha detaylı bilgi için blog yazımızı okuyabilirsiniz.

    e-Arşiv Fatura raporlarınızın Gelir İdaresine ulaşıp ulaşmadığını e-Fatura.diyalogo.com.tr adresine vergi numaranız ve şifreniz ile giriş yaparak, e-Arşiv Fatura menüsü altında e-Arşiv FAtura raporları alanından kontrol edebilirsiniz. Paket başarıyla işlendi statüsündeki raporlarınız Gelir İdaresi Başkanlığına iletilmiş raporlardır.

    LogoConnect programında, e-Arşiv sekmesi altında “e-Arşiv Gönder” butonuna tıklayıp “Hazırlanacak ” sekmesine gelin. Herhangi bir alana sağ tıklayıp “Filtrele” seçeneğini seçin. Açılan pencerede, solda “Filtreler” listesinde “e-Arşiv Durumu” filtresini açın. Kırmızı çarpı işaretli satırları üzerlerine çift tıklayarak yeşil hale getirin ve “Tamam” deyin. Fatura karşınıza çıkacaktır. Zarftaki faturaları ayrı ayrı seçip gönderebilirsiniz.

    e-Arşiv Fatura mail ve sms lerinizin iletilip iletilmediğinin kontrolünü e-Fatura.diyalogo.com.tr adresine vergi numaramız ve şifreniz ile giriş yaparak e-Arşiv Fatura menüsü altından e-Arşiv Fatura Postaları ve e-Arşiv Fatura SMS menüleri altından kontrol edebilirsiniz.

    Oluşan e-Arşiv Fatura raporlarınız sistem tarafından içinde bulunduğunuz günü takip eden günün sonuna kadar otomatik olarak gönderilecektir.

    Başarılı bir şekilde gönderilmiş ve imzalandı statüsündeki e-Arşiv faturalarınız iptal edilebilmektedir. Kullanmış olduğunuz muhasebe programı üzerinde ilgili faturanın üzerinde sağ tıklayarak iptal et dedikten sonra oluşan e-Arşiv iptal faturanızı conenctten hazırla-paketle-gönder diyerek göndermeniz gerekmektedir.

    e-Arşiv Fatura hakkında daha detaylı bilgi için blog yazımızı okuyabilirsiniz.

    Sadece başarılı olan e-Arşiv faturaları iptal edilebilmektedir. HATALI e-Arşiv faturaları iptal edilememektedir. Hatasının düzeltilmesi ve yeniden gönderilmesi eğer iptal edilecekse başarılı olan kaydın iptal olması gerekmektedir.

     

    İptal etmiş oldugunuz e-Arşiv faturasının iptalini mutlaka kullanmış olduğunuz  ERP programından Özel Entegratörünüz ile paylaşmanız gerekmektedir.

    Oluşturmuş olduğunuz e-Arşiv faturasının çıktısını ya da oluşturulmuş ve Özel Entegratöre iletilmiş e-Arşiv Faturasının PDF görüntüsünü mutlaka  alıcı ile paylaşmanız gerekmeketdir.

    Fatura görselinde imza görselinin mutlaka bulunması gerekmektedir.

    e-Arşiv fatura görselinizde İrsaliye Yerine Geçer ibaresi ve bunun yanı sıra Düzenleme Tarihi yer aldığı durumlarda teslimat ya da sevkiyat yapılabilmektedir.

    Siz e-Arşiv Fatura mükelelfi olduktan sonra e-Fatura mükellefi olmayan tüm kurum yada kişiler  e-Arşiv Fatura mükellefi konumundadır.

    e-Arşiv faturasınızı sorgulamak ve doğrulamak için https://ebelge.gib.gov.tr/earsivsorgula.html adresini kullanabilirsiniz.

    e-Arşiv faturasının Fatura Tipinin İnternet  e-Arşiv  Faturası olması ve fatura tasarımınıda sistem taafından otomatik olarak çıkan iade bölümlerinin tasarımdan çıkarılmaması gerekmektedir.

    Özel entegratörlük portalından (https://efatura.elogo.com.tr) giden mail ya da SMS lerinizin iletilip iletilmediğini ve okunma durumlarını kontrol edebilirsiniz.

    e-Arşiv Faturanızın gönderim şeklinin ELEKTRONİK şeçildiği durumlarda Logo Eelektronik sizin adınıza  dilerseniz mail dilerseniz cep telefonuna SMS olarak gönderim sağlamaktadır.Mail ya da SMS hizmetlerinin ücretlendirmesi ortak kontör havuzundan düşmektedir. Her giden 5 mail için 1 kontör, her giden  3 SMS için de yine 1 kontör düşmektedir.

    İçindekiler

    YARDIMA MI İHTİYACINIZ VAR? BİZİ ARAYIN

    CLOSE
    CLOSE
    Call Now ButtonDestek & Bilgi Hattı